Det har länge varit känt att det amerikanska multinationella konglomeratet, Honeywell International Inc, i tysthet jobbat på en egen kvartdator under flera år. Fram tills nu.

Under tisdagen meddelade Honeywell att företaget gjort ett stort genombrott som kommer innebära att de inom tre månader kommer kunna lansera världens mest kraftfulla kvantdator, rapporterar Techcrunch.

I samband med detta publicerade Honeywell också en forskningsrapport som detaljerat beskriver hur företaget tagit fram en ny avancerad jonfälla som ska vara central för den kommande kvantdatorns design.

Företaget har på grund av detta nu gjort strategiska investeringar i CQC och Zapata Computing, som kommer fokusera på mjukvarusidan av kvantdatorer. Företaget har också inlett ett samarbete med Microsoft samt ett samarbete med JP Morgan Chase för att ta fram nya kvantalgoritmer.

Förväntningen är att Honeywells kvantdator ska kunna uppnå en kvantvolym (QV) på hela 64. Detta kan jämföras med IBM:s kvantdator som lyckats uppnå en kvantvolym på 32.

Honeywell har historiskt sett byggt flera komplexa kontrollsystem till många av världens största industrier, så som flyg, försvar, olja och gas. Kvantdatorn kommer bland annat att användas för fortsatta uppdrag för dessa tidigare kunder.

Läs också: Blir 2020 året då kvantdatorn slår igenom på riktigt?