Microsoft låter meddela att man i samarbete med flera andra aktörer har satt stopp för Necurs, ett botnät som har infekterat fler än nio miljoner datorer runt om i världen.

Nedtagningen är ett resultat av att Microsofts experter lyckats knäcka den algoritm som Necurs har använt sig av för att skapa slumpmässiga domännamn.

– Vi kunde då förutsäga fler än sex miljoner unika domäner som skulle skapas under de kommande 25 månaderna, säger Tom Burt från Microsofts säkerhetsavdelning på företagets blogg.

Den 5 mars valde Microsofts advokater att gå till en amerikansk domstol med en begäran om att få kontroll över samtliga Necurs domäner i USA, något som beviljades utan större dröjsmål. Nästa steg var att i samarbete med säkerhetsföretag, operatörer och polismyndigheter göra ett gemensamt tillslag i 35 länder där botnätet verkat.

Förhoppningen är att nedtagningen av Necurs ska leda till en rejäl minskning av mängden skräp- och bluffmejl den närmsta tiden. Enligt uppgift ska en enskild dator ha skickat ut 3,8 miljoner skräpmejl under en period på 58 dagar.

Läs också: Hackare hackar hackare med hackade hackarverktyg