En ny forskningsrapport från säkerhetsföretaget Positive Technologies visar att i princip samtliga 4g-nät idag är sårbara mot någon form av ddos-attack, rapporterar Zdnet.

En ddos-, eller distributed denial of service-attack, är en form av överbelastningsattack som gör att it-tjänster inte kan leverera sina tjänster till användarna.

Forskningen ska vara baserad på en närstudie av nätverk från 28 olika teleoperatörer i Europa, Afrika, Asien och Sydamerika mellan 2018 och 2019. Samtliga nätverk försökte då infilteras och samtliga försök var i någon mån lyckat.

Bristerna ska centreras runt industristandarden Diameter som används för att autentisera och ge tillstånd till meddelanden. Ddos var då den enklaste attacken att utföra eftersom många nätverk inte kollade användares signalers lokalisering eller verifiera signalens ursprung.

Säkerhetsforskarna lyckades även spåra och stjäla information om användare, så som telefonnummer, i 89 procent av fallen genom att imitera roamingpartners.

Forskarna varnar också för att när 5g-nätverk byggs på denna existerande arkitektur så kommer bristerna att finnas kvar även i framtiden.

Läs också:
Svenska telekomjättar i nytt 5g-samarbete
Uppgifter – Ryssland har verktyg som kan stänga ner ett helt lands internet