Om du inte riktigt hänger med på vad detta innebär må du vara förlåten. Ip-adresser, domännamn och DNS är inte det enda sättet att lokalisera webbsajter. IPFS, InterPlanetary File System, är ett globalt lagringsmedium och filsystem upprätthållet av tusentals frivilliga noder runt om i världen. Ett dataobjekt lagrat i IPFS sprids ut över ett stort antal noder och är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, för en obehörig att radera.

För att hitta dataobjekt på IPFS används en hash av innehållet i objektet. Innehållet i sig fungerar alltså som innehållets URL. Detta ligger helt utanför IP och DNS och utan en speciell webbläsare eller en insticksmodul till en vanlig webbläsare kan dataobjekt på IPFS inte hittas, om man inte använder till exempel Cloudflares IPFS-gateway. Men då är man delvis tillbaka i en centraliserad modell.

Denna hash-URL kan med fördel publiceras via ett smart kontrakt på en blockkedja som Ethereum. Detta garanterar äktheten och att adressen alltid går att hitta. Toppdomänen .crypto ägs av företaget Unstoppable Domains och sajter under .crypto lagras på IPFS och adresserna publiceras på blockkedjan Ethereum. Detta fungerar ungefär som DNS men ändå inte.

Det som tidigare alltså krävde en speciell webbläsare eller en insticksmodul blir nu alltså direkt inbyggt i webbläsaren Opera, till att börja med endast för Android, skriver Coindesk. Just för domäner under .crypto går alltså inte Opera till DNS för att slå upp adressen (som alltså inte ens är en ip-adress), utan slår upp IPFS-hash-adressen direkt på Ethereum-blockkedjan.

Opera säger i sitt pressmeddelande att de samarbetat med utvecklarna av IPFS, Protocol Labs, för att utveckla integrationen med IPFS och Ethereum i webbläsaren. I samband med denna uppdatering inför Opera även stöd för Androids funktion för köp av kryptovaluta direkt i mobilen i hela EU, Australien, Nya Zeeland, Mexico och Schweiz.

Läs också:
Så funkar IPFS – tekniken som (kanske) kan lösa bristen på lagringskapacitet
Ny Opera-uppdatering visar exakt hur spårad du är