Windows 10 närmar sig Linux allt mer. Redan idag kan användare installera och köra virtuella Linuxsystem genom Windows Subsystem for Linux, WSL. WSL är integrerat i Windows 10 på ett sätt som går långt bortom att bara köra Linux på en virtuell maskin.

Integrationen av Linux i Windows blir allt mer påtaglig och konkret genom att WSL förbättras för varje version av Windows 10. I en kommande version av Windows, just nu heter den Insider build 19603, kommer filsystemet i installerade linuxsystem att kunna nås och hanteras direkt i Utforskaren, detta utan att linuxsystemen behöver vara igång, skriver Bleeping Computer.

Om en användare eller administratör idag vill kunna nå filsystemen i installerade linuxsystem genom WSL måste linuxmaskinen i fråga vara igång, och filsystemet kan nås genom att gå in i den katalog man vill öppna och köra ”explorer.exe”. Detta öppnar katalogen som en nätverksenhet i Utforskaren.

Detta sätt att komma åt filsystemet i ett installerat linuxsystem fungerar förvisso bra, men det kommer alltså bli smidigare i kommande versioner. Då kan linuxmaskinen vara avstängd och användaren kan komma åt filsystemet direkt i Utforskaren, precis som filsystemet på windowsmaskinen.

Filsystemet i linuxmaskinerna kommer att dyka upp under en pingvin-ikon i vänstermenyn i Utforskaren. Användaren kan sedan kopiera och flytta filer mellan Windows och Linux, beroende på användarens rättigheter, som om allt var inom Windows.

Läs också:
”Mycket talar för att nästa generations Windows bygger på Linux”
Nu går det att testa den inbyggda Linuxkärnan i Windows 10