I coronavirusets spår går de amerikanska myndigheterna på knäna och det underlättar inte att de använder sig av mjukvara som har närmare 60 år på nacken.

Till exempel använder sig IRS, den amerikanska motsvarigheten till Skatteverket, av programmet Master File som lanserades redan 1962. All data lagras på band och det är en minst sagt komplicerad affär att göra ändringar i koden. I och med att president Donald Trump har ställt krav på att hans namn ska stå på de checkar som skickas ut till hushållen måste systemet uppdateras, vilket innebär att många kommer få vänta i flera månader innan de får sina pengar.

På liknande sätt förhåller det sig med arbetsförmedlingarna, rapporterar Zdnet. Där handlar det om föråldrade system som inte är anpassade för den mängd uppsägningar som det nu är tal om. Bara under den senaste månaden har fler än 22 miljoner amerikaner förlorat sina arbeten, en situation som utvecklarna på 1960-talet inte ens kunde föreställa sig.

Det hela kompliceras ytterligare av att det råder en stor brist på utvecklare som kan Cobol, programmeringsspråket som används i de föråldrade systemen. Resultatet är att myndigheterna söker med ljus och lykta efter äldre personer som kan hoppa in och hjälpa till med koden.

Läs även: Grattis Cobol 60 år! Har inga planer på att pensionera sig