E-post är en ständig källa till problem inom it-säkerheten – nätfiske per e-post är den i särklass vanligaste metoden för angripare att försöka få ett fotfäste inom en organisations nätverk. De cyberkriminella får tag på e-postadresser bland annat genom läckta kontouppgifter från vanliga online-tjänster. En del av problematiken är att användare anger sina personliga, eller arbetsrelaterade, e-postadresser när de till exempel skapar ett konto.

Även om många kanske känner till att det säkraste vore att använda en ”slaskadress” för dessa tillfällen, innebär det en viss arbetsbörda att skapa en extra adress och att konfigurera sin e-posttjänst så att e-post vidarebefordras från denna adress till en annan adress.

Funktionen testas fortfarande

Mozilla har tagit fasta på detta och kommer i en kommande version av webbläsaren Firefox att införa en funktion som automatiskt skapar tillfälliga e-postadresser när användaren fyller i ett formulär för att till exempel skapa ett konto på en online-tjänst. Än så länge är funktionen under test och finns tillgänglig som en tillägg till Firefox. Den intresserade måste också anmäla sig för att få tillgång till tillägget, skriver TheNextWeb.

Funktionen fungerar så att användaren kan klicka på en knapp för att generera en ny tillfällig adress när ett webbformulär begär det. Det kan till exempel vara för att skapa ett nytt konto eller anmälan till ett webinar eller nyhetsbrev. Mozilla ser sedan till att vidarebefordra all e-post till den tillfälliga adressen till en ”riktig” adress. Om användaren inte längre vill använda en tjänst som använder den tillfälliga adressen kan adressen förstöras och all e-post till den adressen kommer att kastas av Mozilla.

Läs också:
Patcha Firefox! Två kritiska buggar i det vilda
Corona väcker liv i gammalt protokoll – får ny chans i Chrome