Många användare av populära appar som Spotify, Tik-Tok, Venmo, Tinder, DoorDash och Pinterest på Iphone-plattformen upplevde störningar och krascher för sina appar under gårdagen. Vad många inte känner till är att deras appar kopplar upp sig mot Facebook, och när den kopplingen inte fungerar, fungerar inte heller appen.

Vad dessa appar har gemensamt är att de använder Facebooks SDK av olika anledningar som federerad inloggning och insamling av data för riktade annonser på Facebook. SDK:et ingick i en uppdatering av Facebooks serverfunktion, och av orsaker som inte delas av Facebook fungerade inte SDK:et. Facebook har nu åtgärdat problemet och apparna fungerar som vanligt, skriver The Verge.

Incidenten har orsakat en upprörd diskussion, inte minst efter att incidenten satt sökarljuset på det faktum att många appar just kopplar upp användaren mot Facebook. Krascherna drabbade även användare som inte var inloggade på Facebook, ens hade någon Facebook-relaterad app installerad eller använde någon Facebook-relaterad funktion i den kraschande appen.

Många utvecklare av appar försökte få apparna att fungera, till och med genom att kommentera bort kod som anropar Facebook, men förgäves. Det enda utvecklarna kunde göra var att vänta på Facebook. En diskussionstråd om detta finns bland annat på GitHub.

Läs också:
Så rensar du bort vad Facebook vet om dig
EU skärper riktlinjerna för kakor för att stävja missbruk