Google Authenticator 5.10 är den första större uppdateringen av Googles populära app för tvåfaktorsautentisering sedan 2017. Appen används för att skapa tillfälliga lösenord som ett extra steg, och extra säkerhet, vid inloggning på olika sajter och tjänster. När Authenticator släpptes i sin första version 2010 gick Google i bräschen för att driva ett brett införande av tvåfaktorsautentisering.

På senare år har många andra appar för tvåfaktorsautentisering kommit ut på marknaden och Google Authenticator har tappat sitt tekniska försprång. Många appar som Microsoft Authenticator och Authy låter användaren installera apparna på flera olika enheter och har skapat ett system för att synkronisera apparna på olika enheter, vilket är smidigt om man till exempel köper en ny mobil.

Kan synka mellan enheter

Med Google Authenticator har man hittills behövt gå till varje sajt som man aktiverat tvåfaktorsautentisering för, ta bort funktionen och slå på den igen. Men med version 5.10 av Google Authenticator kan man synka mellan enheter genom att läsa av en qr-kod från den ena enheten till den andra. Microsoft Authenticator och Authy gör samma sak via deras servrar, men Googles metod är snäppet bättre då man inte behöver förlita sig på appleverantörens system, anser Bleeping Computer.

Det enda trista med denna uppdatering är att den endast gäller versionen för Android. Google har i skrivande stund inte meddelat om det kommer en version för Ios, vars användare får fortsätta med den version som släpptes 2018.

Läs också:
Nytt Android-skadeprogram kan stjäla Google Authenticator-koder
Cloudflare kastar ut Googles reCAPTCHA – skyller på integritetsproblem