En paketsniffer används för att fånga in och analysera nätverkstrafik på den lokala datorn. Det är behändiga verktyg för dem som till exempel behöver felsöka nätverket eller analysera vilka applikationer som kommunicerar på nätverket. Hittills har användare av Windows 10 behövt installera ett tredjepartsverktyg som Wireshark eller Microsofts egna Network Monitor.

I Linuxvärlden har det länge funnits inbyggda nätverksverktyg som tcpdump, och nu har Microsoft smugit in ett liknande verktyg i Windows 10. Verktyget infördes med oktober-uppdateringen av operativsystemet utan någon som helst annonsering eller introduktion. Verktyget bara finns där sen i höstas. Den som söker efter dokumentation om verktyget på Microsofts webb kammar noll.

Verktyget heter pktmon.exe och finns i katalogen C:\Windows\system32\pktmon.exe. Det finns som sagt ingen dokumentation om hur verktyget fungerar men det finns som tur är bra hjälpfunktioner om man kör ”pktmon [command] help”, till exempel ”pktmon filter help”. Bleeping Computer har tittat lite närmare på verktyget och ger några exempel på hur det kan användas.

Läs också:
Windows 10 får nya skyddsfunktioner mot oönskade program
Windows 10-uppdatering försvagar säkerheten i Chrome