Den senaste veckan har det förekommit ett antal attacker mot superdatorer runt om i Europa, däribland Tyskland, Schweiz, Spanien och Storbritannien.

Den första attacken inträffade måndagen den 11 maj då superdatorn Archer på University of Edinburgh hackades. Sedan dess har det kommit liknande rapporter från bland annat Stuttgart, Karlsruhe, Ulm, Tübingen, Jülich och Barcelona, rapporterar Zdnet.

Enligt säkerhetsföretaget Cado Security har hackarna använt sig av stulna inloggningsuppgifter från användare i Kanada, Kina och Polen. När de väl har loggat in på superdatorerna har de utnyttjat sårbarheten CVE-2019-15666 för att få full tillgång till systemen.

Syftet med attackerna tycks ha varit att installera mjukvara som utvinner kryptovalutan Monero. Med hjälp av superdatorernas enorma kapacitet kan nämligen stora summor genereras på kort tid.

Enligt uppgift ska det vara första gången som hackare installerar den här sortens mjukvara på superdatorer. I tidigare kända fall har det rört sig om anställda som sett en chans att tjäna lite extra pengar i smyg.

Läs också: Nytt raffinerat spionprogram för Android upptäckt – höll sig dolt i fyra år