Windows Subsystem for Linux, WSL, är en virtuell exekveringsmiljö där användare av Windows kan köra utvalda Linuxdistributioner, bland annat Kali, och därmed Linuxapplikationer och binärer. Den kommande version 2 av WSL, som följer med i uppdateringen Windows 10 2004, lovar en äkta Linuxkärna och betydligt bättre prestanda än den nuvarande WSL 1.
Den stora skillnaden mellan version 1 och 2 av WSL är att version 1 använder en Linuxkompatibel kärna som översätter Linux systemanrop så att de fungerar på Windows NT-kärna. Detta har dock hållit nere prestanda och gjort det svårt eller omöjligt att köra vissa Linuxapplikationer. WSL 2 kommer ha en riktig Linuxkärna och betydligt mindre av virtualisering.
Helt ny arkitektur
Kärnan i WSL 2 är utvecklad av Microsoft med utgångspunkt i den officiella Linuxkärnan och källkoden på kernel.org. Den nya kärnans systemanrop ska ha full kompatibilitet med det underliggande NT-systemet med hjälp av en ny arkitektur som gör att Linuxapplikationerna fungerar fullt ut tillsammans med Windows och den underliggande hårdvaran.
Detta betyder att det är första gången Windows levereras tillsammans med en riktig Linuxkärna. Microsoft säger till Bleeping Computer att den nya kärnan kommer att uppdateras automatisk via Windows Update. Användaren behöver alltså inte hålla reda på uppdateringar till både Windows och Linux.
Ingen förlust i prestanda
Enligt Microsoft använder WSL 2 en lättviktig virtualiseringsteknik, men inget av den administration av virtuella maskiner som normalt förknippas med tekniken kommer att märkas för användaren, inte heller kommer användaren att märka några av de prestandaförluster som normal virtualisering innebär.
Microsoft lovar även betydligt bättre prestanda med WSL 2. Bland annat ska det nya systemet kunna packa upp tar-bollar 20 gånger snabbare än WSL 1, och vara två till fem gånger snabbare på operationer som git clone, apt update, nmp install och cmake.
Läs också:
”Mycket talar för att nästa generations Windows bygger på Linux”
Stora pengar till den som lyckas hacka Microsofts egna Linux OS