Windows Terminal 1.0 är alltså den första skarpa versionen av den av många efterlängtade terminalapplikationen. Enligt Microsoft innehåller version 1.0 många nya funktioner och förbättringar jämfört med den förhandsversion som en begränsad skara användare kunnat testa hittills.

Det som först och främst utmärker Terminal är de flikar som medger att användaren kan köra flera olika typer av terminaler på samma gång. Det är till exempel inga problem att köra Kommandotolken, Powershell och en Linuxterminal som Bash i WSL på samma gång. Integrationen mellan flikarna och dessa olika terminaler ska dessutom fungera fullt ut. Det går till exempel att klippa och klistra mellan terminalerna.

I Terminal kan användaren också skapa olika profiler för olika terminalapplikationer. Användaren kan till exempel välja olika Fluid Design-baserade bakgrunder, kortkommandon, typsnitt, färgteman med mera. Varje profil kan anpassas efter användarens behov. Terminal skapar också automatiskt nya profiler för varje terminalapplikation som läggs till, skriver Bleeping Computer.

En tredje egenskap är att Terminal använder datorns grafikkretsar för att accelerera prestandan och snabbare rendera text. Gpu-accelerationen medger att Terminal kan rendera teckenuppsättningar som Unicode och UTF-8. Terminal kan köras med en uppsjö olika mänskliga språk och stödjer till och med emojis. Microsoft skickar med deras senaste typsnitt Cascadia Code och standardtypsnittet i Terminal är Cascadia Mono.

Microsoft meddelar att de kommer att komma med månatliga uppdateringar av Terminal med start i juli. Terminal 1.0 finns att ladda ned från Microsoft Store och Github.

Läs också:
Windows Terminal får retrostuk för CRT-nostalgiker
Microsoft Edge för Linux under utveckling