Pakethanterare är en självklar del av Linuxfolkets vardag. Det finns ett otal pakethanterare att välja på till Linux; mest kända är kanske Debians apt-get och Red Hats rpm. Dessa applikationer hämtar och installerar applikationspaket och kontrollerar att målsystemet klarar alla beroenden. Om inte hämtas även dessa. Smidigt är bara förnamnet.

På Windowssidan finns det sedan tidigare tredjepartsprodukter som Chocolatey och Ninite, men inget som är utvecklat av Microsoft och som ingår som standard i Windows. Nu ska det bli ändring på det. Microsofts kommande pakethanterare är lämpligt nog namngivet winget, körs i Powershell och ska fungera precis som motsvarigheterna i Linux, skriver Bleeping Computer.

Endast förhandsversion

Än så länge finns det endast en förhandsversion för dem som vill testa winget. Om man är en Microsoft Insider (eller om man vill anmäla sig som en sådan för winget) kan winget kan installeras från Windows Packet Managers Insider Program, alternativt från Github. På Github finns även instruktioner och dokumentation.

Pakethanteraren winget är en i raden av ”inspirationer” från Linux som implementerats på Windows på senare tid. I dagarna släpptes WSL 2 som ger Windowsanvändaren tillgång till en fullödig Linuxkärna i Windows, med möjlighet att köra Linuxdistributioner och applikationer direkt i Windows. Nyligen släpptes också paketsniffern pktmon, även den en funktion som funnits ”i evigheter” på Linux men saknats på Windows.

Läs också:
Microsofts hemliga paketsniffer för Windows 10 infördes i höstas
Nu kommer WSL 2 – Riktig Linux på Windows