Det finns olika sätt att lagra den privata nyckel som är, just det, nyckeln till dina digitala pengar. Ett sätt, som anses vara det säkraste, är att lagra nyckeln på en speciell hårdvaruplånbok. Dessa plånböcker ser ut som vanliga usb-stickor med en liten display, och ansluts till datorn usb-kontakt.

Fördelen ur ett säkerhetsperspektiv är att plånboken för det mesta är offline – den måste ju förstås anlutas till datorn för att användaren ska kunna extrahera nyckeln. Det är trots det en avsevärd skillnad mot plånböcker i mobilen eller i datorn som i princip alltid är online. Det tredje alternativet, att lita på en online-tjänst, ger inte ens tillgång till den privata nyckeln.

Laddas oftast via datorns usb-kontakt

Ett aber med hårdvarunycklar är att de behöver laddas, vilket ofta görs genom att ansluta nyckeln till datorns usb-kontakt. Men då är ju plånboken inte offline. Det finns också olika varianter av försåtliga kablar och laddare som innehåller logik som låter angripare hacka de anslutna enheterna.

CoinKite, ett företag som levererar hårdvaruplånboken Coldcard har nu släppt en version som inte behöver anslutas till något usb-uttag, eller ens en usb-kabel eller laddare. Men Coldcard räcker det att koppla på ett 9-volts-batteri för att ladda plånboken, skriver CoinDesk.

Kan rädda användarens pengar

I samband med detta har företaget även laserat Seedplate – en metallplatta i vilken användaren kan gravera in den lösenkod som används som en sista utpost för att rädda användarens pengar om plånboken skulle tappas bort eller sluta att fungera.

– Vi vill hjälpa till med att skydda folk från usb-attacker genom att se till att de kan använda sin Colcard ”air-gapped”. Vårt ultimata mål är att göra alla aspekter av ”HODLing” säkrare, säger CoinKites vd Rodolfo Novak, och refererar till den bevingade memen HODL, som är en felstavning av ”hold”, vilket i sin tur betyder att hålla på pengarna och hoppas på en uppgång av marknadsvärdet.

Läs också:
De vill få ut kryptovaluta till den breda massan – ”måste sänka tröskeln”
Nu växlar bitcoin tidsålder – ersättningen till grävarna halveras