TrueNAS är ett operativsystem under öppen källkod, baserat på BSD, vars gratisvariant FreeNAS är mycket populärt bland hemmabyggare av lagringssystem och ingår även i botten av många kommersiella nas-produkter.

Till många BSD-anhängares förvåning och bestörtning gick leverantören av TrueNAS, iXsystems, i mars ut med att de kommer utveckla kommande produkter baserat på Debian Linux och att både den kommersiella varianten TrueNAS och FreeNAS ska dela kodbas, skriver Ars Technica.

Enligt den annonserade utvecklingsplanen kommer iXsystems utveckla tre olika produkter: Den tidigare gratisvarianten FreeNAS kommer heta TrueNAS Core, den kommande Linuxvarianten kommer heta TrueNAS Scale och den nuvarande kommersiella TrueNAS kommer även fortsättningsvis att heta TrueNAS.

IXsystems är något förtegna om målsättningen för den kommande uppdelningen i olika produkter och införandet av Linux som operativsystem, men företagets chef för produktutveckling, Morgan Littlewood, förklarar för Ars Technica att SCALE är en akronym som står för Scale-out (tänk att det är så kul med rekursion, reds. anm), Converged, Active-active, Linux container och Easy.

Littlewood menar också att Linux ger bättre förutsättningar för kvalitetssäkring och för ett mer användarvänligt webbgränssnitt ovan på filsystemet ZFS än BSD ger möjlighet till.

Läs också:
Lenovo tar Linux till Thinkpad och Thinkstations
Linus Torvalds överger Intel och byter till AMD