Säkerhetsforskare vid Darpa, en amerikansk federal myndighet som ingår i USA:s försvarsdepartement, tror sig ha lyckats ta fram teknologi för nästa generations säkerhet.

Snarare än att ta fram ny säker mjukvara är den nya teknologin istället baserad på ombyggd hårdvara med nya sorters chipp och kretsar som är immuna mot hackares typiska metoder.

Tanken är att hårdvaran ska användas för kritiska digitala system som röstningsmaskiner och medicinska databaser. 

Utlyser en tävling

I samband med detta har DARPA lanserat en tävling för att låta etiska hackare försöka bryta sig in i teknologin innan den börjar användas allmänt, rapporterar The Washington Post.

Hackarna får ekonomisk ersättning för brister som de upptäcker och prissumman kan sträcka sig upp till flera hundra tusen kronor för väldigt allvarliga sårbarheter.

Totalt kommer hackarna ha tre månader på sig för att se om de kan knäcka den nya hårdvaran. Forskarnas förhoppning är sedan att tekniken kan börja integreras i vissa kommersiella datorer om två till fyra år.

Om teknologin fungerar tror DARPA:s forskare att den kan hjälpa att skifta balansen för cybersäkerhet som just nu är mer fördelaktig för anfallare snarare än försvarare. Bland dagens cyberattacker utnyttjar cirka 70 procent sårbarheter i hårdvaran.

Läs också: Över hälften av svenska företag utsätts för cyberattacker