Polisen i staden Detroit i USA använder i stor utsträckning teknik för ansiktsigenkänning från till exempel övervakningskameror för att identifiera misstänkta brottslingar. Men tekniken har minst sagt sina brister, vilket också medges av Detroits polischef James Craig, skriver Ars Technica.

Craig säger i ett uppmärksammat uttalande att ”om vi bara skulle använda ansiktsigenkänning, och inget annan metod, skulle vi ta fel person i 96 procent av fallen”. Uttalandet kommer efter ett kritiserat gripande av en svart person som misstänktes för snatteri av exklusiva klockor. Den misstänkte släpptes senare efter att det uppenbart framgått att den misstänkte inte alls är lik personen på bilderna från övervakningskameran.

Den amerikanska människorättsorganisationen ACLU (American Civil Liberties Union) har lämnat in en anmälan mot polisen i Detroit efter incidenten med den misstänkte snattaren. Enligt ACLU har tekniken för ansiktsigenkänning stora brister, den har svårare att identifiera svarta än vita, men ändå används tekniken nästan uteslutande för att identifiera färgade.

Läs också:
Google-anställda vill stoppa samarbete med polismyndigheter
Även Microsoft förbjuder försäljning av ansiktsigenkänning till polisen