I samband med att Apple anordnade sin årliga utvecklarkonferens WWDC förra veckan delade företaget med sig av intern statistik, detta i förhoppningen att utvecklarna i högre utsträckning ska använda moderna protokoll som är snabbare, säkrare och mer stabila än sina föregångare.

Till exempel fick vi veta att uppkopplingar via ipv6 i genomsnitt är 1,4 gånger så snabba som uppkopplingar via föregångaren ipv4. Trots det står ipv6 för endast 26 procent av alla uppkopplingar från Apple-prylar i dagsläget, rapporterar Zdnet.

Protokollet http/2 sägs å sin sida vara 1,8 gånger så snabbt som föregångaren http/1.1, men här har övergången skett fortare än för ipv6. Förra månaden användes nämligen http/2 vid 79 procent av alla visningar av webbsidor i Safari.

I och med höstens lanseringar av IOS 14 och Mac OS Big Sur kommer Apple dessutom lägga till experimentellt stöd för http/3, ett nytt protokoll som kommer bli ännu snabbare än http/2.

Vidare sägs TLS 1.3 vara 1,3 gånger snabbare än TLS 1.2 och redan nu används säkerhetsprotokollet i nästan hälften (49 procent) av alla uppkopplingar från Apple-enheter, detta trots att stödet bara har funnits i IOS sedan november.

Avslutningsvis vill Apple slå ett slag för Multipath TCP, en modern variant av klassiska TCP. Tack vare det nya protokollet behöver nedladdningar inte startas om på nytt vid byte av nätverk, dessutom reduceras risken för att program eller appar ska lagga.

Det enda som utvecklarna behöver göra för att stödja de moderna protokollen är att använda sig av de senaste versionerna av Apples api:er, däribland URLSession och Network.framework.

Läs också:
Google och Mozilla kortar livstiden för TLS-certifikat
Goda nyheter för apputvecklare - nu kan Apples beslut omprövas