Polismyndigheterna i Storbritannien meddelar att de gjort stora tillslag mot tunga kriminella nätverk. Polisen har gripit 746 misstänkta och beslagtagit 77 eldvapen, två ton droger, 28 miljoner illegala tabletter, 55 ”vrålåk” och mer än 54 miljoner pund (över 600 miljoner kronor) i kontanter. Även polismyndigheterna i Frankrike, där Operation Venetic började, och Nederländerna har gjort tillslag av liknande magnitud. I förbifarten nämns tillslag även i Sverige och Norge.
De kriminella trodde sig vara skyddade mot insyn i sin kommunikation med hjälp av specialpreparerade mobiler där alla funktioner som ger efter sig spår fysiskt avlägsnats. Mobilerna kör dubbla operativsystem – ett ”normalt” Android och en hårt krypterad variant utvecklat av leverantören av mobilerna. Detta operativsystem ligger till grund för den kommunikationsplattform, Encrochat, där de kriminella helt öppet diskuterade mord och beställde stora partier droger.
Mobilerna, till exempel modellen BQ Aquaris X2, tillverkas i Spanien, men organisationen bakom fungerar inte som ett normalt företag. En av säljpunkterna med mobilerna är också att de distribueras med högsta diskretion. Encrochat används brett inom de tunga kriminella nätverken i Europa, skriver Ars Technica.
Polisens strategi var inte att bryta krypteringen utan att komma åt just distributionen. Polisen fick ut några mobiler i nätverken installerade med en trojan. Trojanen kunde snappa upp pin-koder och avlyssna kommunikationen på plattformen.
Mobilerna har en funktion som raderar telefonen om en speciell pinkod knappas in. Men funktionen slutade fungera för vissa användare. Det var så leverantören kom trojanen på spåren och kunde varna användarna av mobilerna. Upptäckten kom dock sent, och tillverkaren tror att ungefär hälften av mobilerna redan smittats. Nätverket är nu nedstängt och användarna har ombetts stänga av mobilerna och slänga dem.
Tillslaget mot Encrochat är ett hårt slag för de kriminella nätverken i Europa – ett tecken är att det just nu är svårt att få tag på droger i större partier. Många har gått under jorden. Encrochat har dock konkurrenter, och de kriminella kommer helt enkelt att byta plattform.
Läs också:
Polisens test av ansiktsigenkänning kan snart vara igång
Detroit-polisen: Ansiktsigenkänning tar fel i 96 procent av fallen