Mjukvarujätten Microsoft har bestämt sig för att sluta utveckla skriptspråket PHP för Windows från och med kommande version 8. Microsoft själva står för hela utvecklingen av PHP för Windows och bidrar därmed till öppen källkod. Företaget kommer att stödja den fortsatta utvecklingen av uppdateringar och patchar för PHP 7.x-serien, skriver Bleeping Computer.

Uttalandet från Microsoft kommer från Dale Hirt, chef för PHP Windows, som bedyrar fortsatt stöd för 7.x-serien, men säger också att företagets stöd för PHP kommer att upphöra med version 8. ”Vi kommer inte att stödja PHP för Windows på något sätt från version 8 och framåt”.

PHPs ”release manager” Sara Golemon svarade i en postning på Reddit att Microsofts beslut inte betyder att PHP 8 inte kommer stödjas av operativsystemet Windows, men det kommer inte bli Microsoft som utvecklar PHP 8. ”Men det betyder inte att ingen kommer göra det”.

Microsoft berättar inte varför de vill upphöra att utveckla PHP, men en trolig orsak kan vara WSL, eller Windows Subsystem for Linux. Systemet tillåter en Windowsanvändare att installera och köra Linux-distributioner och -applikationer på Windows, och de systemen kommer att stödja PHP 8 och framåt. Det blir förmodligen onödigt för Microsoft att upprätthålla en speciell “native”-version för Windows.

Läs också:
Sårbarhet i PHP kan användas för att attackera Nginx-servrar
Här är de mest populära programmeringsspråken