Den 15 juli i år är det tio år sedan datamasken Stuxnet upptäcktes i samband med att den användes i en attack som saboterade urananrikningscentrifuger i Irans kärnkraftsprogram. 

Stuxnet är därmed det första upptäckta skadeprogrammet som använts för att spionera på och attackera ett helt industriellt kontrollsystem.

Datamasken har av otaliga experter utpekats för att vara ett cybervapen som utvecklats av USA och Israel. Något länderna själva aldrig medgett.

Arvet efter Stuxnet fortsätter därmed vara relevant gällande vad det säger om dagens och framtidens säkerhet kring uppkopplade IoT-enheter. Enligt en ny undersökning genomförd av Unit 42 på Palo Alto Networks så är 57 procent av dagens IoT-enheter sårbara mot mellan- till svåra-attacker, vilket gör dem till lätta mål för hackare.

"Många av de hot vi ser idag använder olika tekniker som först hittades i Stuxnet, däremot inte på en och samma gång eller till samma sofistikeringsgrad som Stuxnet", säger Alex Hinchliffe, säkerhetsanalytiker vid Palo Alot Networks.

Men även om dagens cybervapen inte är i närheten av lika avancerade som Stuxnet, så beror det enligt Alex Hinchliffe på att de inte heller behöver vara det.

"Det är för att många organisationer, privata såväl som offentliga, brister i säkerheten och lämnar sig sårbara. Stuxnets mål var istället ett mycket svårare system som ansågs vara lufttätt."

Läs också:
Trump-administrationen påstår att Huawei är backade av Kinas militär 
Tio sorters hackaer - och hur de hotar dig