Kända personer som Bill Gates, Elon Musk och den förre amerikanske vicepresidenten Joe Biden har fått se sina Twitterkonton övertagna av hackare. Hackarna har utnyttjat kontrollen över kontona för driva en falsk välgörenhetskampanj med betalningar i bitcoin.

De första tecknen på att något inte stod rätt till kom sent igår kväll, svensk tid. Det tog sedan Twitter sju timmar att ge en första kommentar. Enligt Twitter har förövarna kommit över kontouppgifter för de hackade kontona genom personal på Twitter som lurats genom social manipulation, skriver Ars Technica.

Enligt Bleeping Computer är det följande konton som blev övertagna av hackarna: @Uber, @Apple, @Bitcoin, @BarackObama, @JeffBezos, @JoeBiden, @elon_musk, @BillGates, @WarrenBuffett, @kanyewest, @wizkhalifa, @coinbase, @Ripple, @Gemini, @binance, @justinsuntron, @Tronfoundation och @SatoshiLite. Som synes gäller det dels högprofilerade kända personer, men även flera konton kopplade till kryptovalutor och dito börser.

Hittills har drygt 13 bitcoin (drygt 1 miljon kronor) betalats ut till adressen bc1qxy2kgdygjrsqtzq2n0yrf2493p83kkfjhx0wlh. Om det verkligen är de kända personerna bakom twitterkontona som betalat ut dessa pengar framgår hittills inte.

Twitter skriver att de utreder incidenten och att alla drabbade konton återställts och att alla falska meddelanden tagits bort. Incidenten visar hur känsligt systemet är. Dessa hackare hade kunnat ställa till betydligt större skada än de nu gjorde. Det är också möjligt att de hade kunnat ta över konton tillhörande myndigheter eller till och med president Donald Trump.

Uppdatering: Listan över hackade konton är betydligt längre än vad som framgår här. En längre lista har tagits fram av CoinDesk.

Läs också:
Elon Musk på Twitter: ”BEFRIA AMERIKA NU”
Hackare har fått tag på Twitter-användares telefonnummer