I onsdags lyckades en okänd hackare få åtkomst till ett stort antal Twitter-konton som tillhör diverse kändisar, däribland Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos och Warren Buffett.

Syftet med attacken var att lura till sig Bitcoin och om du undrar varför hackare vill ha just kryptovalutor har Coindesk gjort en bra sammanställning som förklarar hur det ligger till.

För det första kan vem som helst skicka Bitcoin till vem som helst på planeten utan att någon kan hindra överföringen. När överföringen väl är klar finns det dessutom inget sätt att få tillbaka pengarna.

För det andra går det inte att se vem som ligger bakom en viss adress, detta då systemet baseras på pseudonymer. Med andra ord är det extremt svårt för polisen att länka transaktioner till en specifik individ.

För det tredje är det lätt att växla in Bitcoin till riktiga pengar, så hackaren kan när som helst skaffa amerikanska dollar eller någon annan valuta om så önskas. Men det är också här hackaren kan stöta på problem eftersom alla seriösa börser som hanterar traditionella valutor tillämpar strikt kundkännedom.

Kryptobörser som Coinbase kan också välja att spärra adresser som används i illegala sammanhang, så hackaren har inte särskilt lång tid på sig att samla in så mycket Bitcoin som möjligt. Det förklarar i sin tur varför alla berörda konton attackerades samtidigt i stället för en åt gången.

Läs också:
Högprofilerade Twitterkonton hackade – Twitters anställda gav ut kontouppgifter
Världens största kryptobörs tar nu betalt i svenska kronor