Hackare backade av Ryska federationens federala säkerhetstjänst har blivit upptäckta i samband med att de försökt ta sig in i flera organisationer i västra Europa, USA och Kanada som jobbar på vaccin för COVID-19. Detta enligt både Storbritanniens myndighet för datorsäkerhet, National Cyber Security Centre och USA:s NSA, rapporterar The Register.

Målet med attackerna tros vara att försöka stjäla information och upphovsrättskyddad egendom relaterad till utvecklingen och testningen av vaccin mot COVID-19.

För att genomföra attackerna ska hackarna använt sig av kända sårbarheter i Citrix och kända vpn-produkter. När de väl tagit sig in ska de lämnat ett egenbyggt skadeprogram kallat "WellMess" eller "WellMail" som är designat för att kunna ladda ner och ladda upp filer.

"Det är totalt oacceptabelt att rysk säkerhetstjänst riktar in sig på de som arbetar för att bekämpa coronaviruspandemin. Medan vissa försöker uppfylla sina egna sjäviska mål utan hänsyn till andra, så ägnar sig Storbritannien och dess allierade åt det hårda arbetet att få fram ett vaccin och skydda den globala hälsan", säger Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab i ett uttalande.

Läs också: 
Kraftig ökning av attacker mot Remote Desktop i pandemins spår 
NSA varnar företag för statsstödda ryska hackerattacker