Att vara säker på sin säkerhet är inte alltid helt enkelt. Vissa metoder kräver att man håller reda på en liten hårdvarunyckel, andra att man minns ett huvudlösenord till lösenordshanteraren, ett tredje att man alltid använder unika långa lösenord till varje sammanhang.

Nu har en forskare vid University of California i Berkeley, Stuart Schechter, utvecklat ett kit med 25 tärningar med tillhörande plastlåda och mobilapp för att generera perfekta lösenord varje gång.

Tärningarna med produktnamnet DiceKeys kan användas många gånger om för att generera nya lösenord varje gång, men Schechter själv tror att kittet framförallt kommer att användas för att skapa huvudlösenord till lösenordshanterare, till hårdvarunycklar eller även plånböcker för kryptovalutor, skriver Ars Technica.

Ger 196 bitars entropi

Tärningarna skakas om i en medföljande påse och hälls i en plastlåda som precis rymmer tärningarna. När locket placeras på lådan är tärningarna säkrade i det läget. Varje sida på varje tärning har en siffer- och bokstavskombination samt en liten qr-kod som bildar en hel qr-kod med alla tärningarna tillsammans. Sammantaget ger tärningarna 196 bitars entropi. Enligt Schechter är det lika mycket som alla atomer i cirka 5000 solsystem.

DiceKeys läses av med en medföljande mobilapp, som just nu driftas i en molntjänst, vilket inte är helt optimalt ur säkerhetssynvinkel. Appen skickar dock inga data till molnet, och Schechter kommer att ändra driftform tills tärningarna levereras till de första kunderna. Även en brandsäker variant i stål är på gång. Tärningarna kan förbeställas på Crowd Supply för 25 dollar.

Läs också:
Kvantdatorer ett hot mot kryptering? Här är två kvantsäkra algoritmer du kan testa idag
Teknikgenombrott – Google Cloud inför kryptering av data under användning