Googles webbläsare Chrome, och alla andra webbläsare som bygger på Chromium som Microsofts nya Edge, har en funktion som orsakar enorma mängder DNS-förfrågningar som går hela vägen upp till DNS-systemets rotservrar, rapporterar Ars Technica.
Funktionen, som kallas Intranet Redirect Detector, är något i stort sett alla använder varje dag, nämligen att man kan skriva in både url:er och sökord i adressfältet. Funktionen är ett svar på frågan ”hur vet webbläsaren att ordet är ett sökord och inte en domän”? I många fall, som när söktermen innehåller mellanslag, är det uppenbart en sökterm.
Men i andra fall är det inte så uppenbart och Chromium-baserade webbläsare frågar då DNS om domänen finns. Det som ytterligare belastar DNS är att dessa webbläsare skickar förfrågningar om tre slumpmässiga domännamn varje gång de startas eller kopplas upp på ett nytt nätverk.
Orsaken till det senare är dels att undvika problem som kan uppstå med sökningar inom intranät, men också att vissa internetoperatörer och wifi-nätverk kapar sökord eller felstavade domäner och skickar användaren till sidor fullproppade med reklam.
Sammantaget måste DNS rotservrar besvara över 60 miljarder av dessa förfrågningar varje dag. Mer information om detta problem och förslag till lösning finns i en bloggpost på APNIC skriven av Verisign-teknikern Matt Thomas.
Läs också:
Googles nya api för webb-appar väcker farhågor
Googles nya Chrome-tillägg visar hur annonsörerna spårar dig