Under de senaste veckorna har ett stort antal ddos-attacker drabbat flera stora e-handelsföretag och betaltjänster runt om i världen, däribland Paypal, Braintree, Venmo, Moneygram och Yesbank India. Dessutom har aktiebörsen i Nya Zeeland (NZX) attackerats, vilket fått till följd att handeln stoppats vid ett flertal tillfällen.

Enligt uppgift står en grupp som kallar sig för Armada Collective och Fancy Bear bakom attackerna. Syftet är att tvinga företagen att betala en lösensumma i bitcoin för att slippa bli attackerade, rapporterar Zdnet.

De mest kraftfulla attackerna har uppmätts till 200 gigabit per sekund, något som kan sänka även de största företagen. Vanligtvis rör det sig emellertid om 50–60 gigabit per sekund.

Hackarna bedöms som skickliga, detta då de använder sig av olika protokoll och attackerar själva infrastrukturen i stället för de publika webbsidorna.

Drabbade företag uppmanas som vanligt att inte betala ut någon lösensumma, detta då det riskerar att uppmuntra till fler attacker.

Läs även: FBI varnar för ddos-attacker genom nya nätverksprotokoll