Just nu håller 5g på att dyka upp på allt fler platser runt om i världen. Men det hindrar förstås inte forskarna från att jobba på uppföljaren "6g" som förutspås bli hundra gånger snabbare än 5g. Nu har ett forskarlag vid Osakas universitet och Nanyangs tekniska universitet i Singapore tagit fram ett chipp som ska bana vägen för nästa generations uppkoppling, rapporterar Singularity Hub.

Med hjälp av chippet har forskarna lyckats genomföra en dataöverföring på 11 gigabit per sekund. Något som bräcker 5g:s teoretiska gräns på 10 gigabit per sekund. Hastigheten är hög nog för att exempelvis strömma 4k-video i realtid.

Det hela är möjligt eftersom chippet till skillnad från 4g, som använder sig av milimetervågor, istället använder sig av terahertzvågor som existerar mellan infraröd strålning och mikrovågor. Något som tidigare ansetts vara för svårt och dyrt men forskarna har lyckats med det hela genom ett nytt material som de kallar för en PTIs, en fotonisk topologisk isolator, som kan leda vågor längs dess yta och kanter snarare än att vågorna behöver passera genom materialet.

I framtiden spås "6g" användas för att förbättra AI och självkörande bilar, samt ytterligare förstärka IoT-enheter och datacenter. För stunden tror forskarna att "6g" kommer vara redo vid 2030.

Läs också: Så snabbt är 5g-nätet i Sydkorea