Windows Subsystem for Linux 2, WSL2 är kanske den häftigaste och mest omtalade funktionen i Windows 10 just nu. WSL2 gör att du kan köra linuxdistributioner och applikationer på din Windowsdator.

Microsoft har nu släppt en förhandsversion (Build 19603) av de funktioner i WSL2 som väntas inkluderas i Windows 10 som släpps i skarp version nästa år. Microsoft har byggt in stöd för grafikprocessorer, fler kommandon och bättre integration mellan Linux filsystem och filhanteraren File Explorer, skriver Bleeping Computer.

Nya kommandon för enklare installation

Förhandsversionen av WSL2 har nu stöd för Nvidia CUDA och DirectML, vilket gör det möjligt för AI-utvecklare att använda applikationer för AI och maskininlärning, något som inte har fungerat hittills. Microsoft har också lagt till nya kommandon i kommandotolken som gör det enklare att installera och uppdatera WSL 2 och Linuxkärnan.

Den tredje större nyheten är att filhanteraren i Windows, File Explorer kan hantera filer i Linux filsystem utan att Linux är startat; tidigare var man tvungen att starta upp Linux innan filhanteraren kunde komma åt filsystemet. Ytterligare en nyhet är stöd för nästlad virtualisering, så att användarna kan köra virtuella maskiner, till exempel KVM, på Linux på Windows. Det senare fungerar endast på AMD-processorer.

Läs också:
Linux på Windows kräver inte längre senaste Windows
Windows älskar Linux: Nu kommer en pakethanterare till Windows 10