Kanske kan det låta märkligt att smärta ska vara ett plus för en robot men det finns sammanhang där tanken är att den ska kunna reagera som en människa – och inte minst när det handlar om framtidens proteser så är förmågan att känna smärta ett avgörande framsteg.

Och nu har forskare på RMIT University i Australien utvecklat konstgjord hud som kan reagera på smärta rapporterar Scitechdaily. Huden känner av tryck eller temperatur som en människa skulle reagera på.

– Vår konstgjorda hud reagerar omedelbart när tryck, värme eller kyla når en smärtsam tröskel. Det är ett avgörande steg framåt i den framtida utvecklingen av de sofistikerade återkopplingssystemen som vi behöver för att ta fram riktigt smarta proteser och intelligent robotik, säger forskningsledaren Madhu Bhaskaran.

Fungerar som biologisk vävnad

Den elektroniska huden är tänjbar och extremt tunn och biokompatibel – vilket innebär att materialet fungerar i biologisk vävnad. Designen efterliknar de nervceller och receptorer som styr den mänskliga känseln.

Men även om forskarna kommit en bra bit på vägen är det fortfarande långt kvar till en färdig produkt.

– Vi behöver vidareutveckling för att integrera den här tekniken i biomedicinska applikationer, men det grundläggande – biokompatibilitet och hudliknande töjbarhet - finns redan, säger Madhu Bhaskaran.

Läs också:
Nu kan man köpa Boston Dynamics robothund Spot – men prislappen kanske verkar avskräckande
Ny robot kan genomföra blodprov mer träffsäkert än människor