Visual Studio Codespaces, tidigare Visual Studio Online, är Microsofts betal-molnversion av populära utvecklingsverktygen Visual Studio och Visual Studio Code, varav det senare är gratis. Företaget har nu bestämt sig för att lägga ned tjänsten VS Codespaces till förmån för Githubs version av samma produkt, Github Codespaces, skriver ZDNet.

Nedläggningen kommer inte som en överraskning med tanke på likheten mellan de bägge varianterna, och Microsoft har snappat upp att många användare tycker att de bägge tjänsterna är förvirrande lika. Tanken är nu att slå ihop de bägge tjänsterna genom att lägga ned VS Codespaces och uppmana alla projekt att flytta till Githubs version.

Möjlighet att flytta projekt

MIcrosoft har nyligen mer än halverat priset för att köra VS Codespaces, men prissättningen för Github-versionen är inte klar då den fortfarande är i publik beta. Kunder på VS Codespaces har kunnat börja flytta sina projekt till Github Codespaces sedan den 4 september.

Den 20 november kommer möjligheten att starta nya projekt på VS Codespaces att upphöra, men existerande projekt kan leva vidare till den 17 februari 2021 då Microsoft stänger VS Codespaces portal och ”alla abonnemang och projekt raderas”, skriver Microsoft i en bloggpost.

Ett problem är dock att projekten på VS Codespaces inte kan migreras på ett enkelt sätt till Github Codespaces, utan ”du kommer att behöva återskapa din projektplats när du väl fått tillgång till Github Codespaces beta” fortsätter företaget i sin bloggpost. Enligt Microsoft återstår det även att avgöra hur hostingen ska fungera för dem som använder VS Codespaces tillsammans med rivalerna GitLab och BitBucket.

Läs också:
Här är den kinesiska utmanaren till Github
6 tabbar du gör i Git – och hur du fixar dem