Forskare vid USA:s energidepartements SLAC National Accelerator Laboratory i Kalifornien har nu lyckats ta en första bild med vad som är världens största digitalkamera, rapporterar Zdnet.

Kameran är kapabel att ta bilder på 3200 megapixel. En upplösning som gör det möjligt att exempelvis hitta en golfboll på 24 kilometers avstånd.

Totalt består kameran av 189 separata sensorer på 16 megapixel vardera som alla sitter samman över ett gemensamt fokalplan som är mer än en halvmeter brett.

Ta en titt på första bilderna

Du kan själv ta en titt på de första bilderna kameran tagit på bland annat romanesco och forskningsteamet. Bilderna är däremot inte lika klara som slutprodukten kommer vara eftersom kamerasensorn använts utan lins. Istället har bilderna tagits genom ett litet hål på bara 150-mikrometer.

När kameran är helt färdigbyggd i mitten av 2021 kommer den vara lika stor som en bil och skickas till Rubin-observatoriet i Chile där den kommer ta periodiska bilder på den södra delen av himlen under ett årtioende.

Där kommer den samla in data till en katalog som innehåller mer galaxer än människor på jorden, för att hjälpa forskarna förstår hur galaxer formats med tiden. Datan kommer också användas för att testa modeller för mörk materia och mörk energi.

Läs också: Elnät med trådlös överföring? Här är landet som ska testköra tekniken