IBM säger nu att de förväntar sig att ha en kvandator med mer än 1000 qubits (kvantbitar) och någonstans mellan 10 och 50 logiska qubits redo mot slutet av 2023, rapporterar Techcrunch.

I dagsläget når IBM:s mest avancerade kvantdator 65 qubits. Men enligt företagets nyligen presenterade planer för framtiden ska de färdigställa en kvantdator på 127 qubits redan under nästa år och en maskin på 433 qubits under 2022. Maskinen som ska stå färdig 2023 ska sedan ha totalt 1121 qubits. 

Bygger nytt kylsystem

För att lyckas med detta utvecklar och bygger företaget också en ny kylningsmetod för kvantdatorerna samt teknik som kan koppla samman flera olika enheter likt dagens processorer med flera kärnor. IBM arbetar också för att få ner dagens felmarginal på 1 procent till 0,0001 procent.

I en intervju med Techcrunch säger IBM:s Dario Gil att han ser det som att utvecklingen av kvantdatorer nu liknar hur industrin för halvledare såg ut i början. Då försökte alla tillverkare göra allt själva men med tiden skapades ett ekosystem av tredjepartsleverantörer.

Något som han säger även närmar sig och kommer behövas för kvantdatorer. Inte minst då den ökade graden av komplexitet kommer innebära att enstaka företag inte kan göra allt själva och att det är dags att börja specialisera sig.

Läs också: Forskare varnar - Kvantdatorer känsliga för strålning från rymden