Moment.js är ett javascript-bibliotek för hantering av tid och datum. Biblioteket är populärt bland utvecklare runt om i världen och laddas ned tolv miljoner gånger i veckan. Trots det har utvecklingsgruppen bakom öppen källkods-biblioteket nu valt att sätta punkt för all utveckling av nya funktioner, api:er, optimeringar av prestanda och andra större förändringar.

Gruppen kommer dock fortsätta utveckla säkerhetsuppdateringar och uppdateringar relaterade till förändringar i IANAs (Internet Assigned Numbers Authority) databas för tidszoner, skriver The Register.

”Vi inser att många existerande projekt kommer att fortsätta använda Moment, men vi vill avråda från att använda Moment i framtiden. Generellt ser vi nu Moment som ett nedlagt projekt i underhållsläge. Det är inte dött, men det är verkligen över”, skriver utvecklingsgruppen på sin statussida.

Varnade för nackdelarna

Moments bana började dala för några år sedan så flera utvecklare började varna för dess nackdelar. Javascript-utvecklare ogillar det faktum att Moments kod inte stödjer så kallad tree-shaking, en process som trimmar bort onödig kod när utvecklare slår ihop flera javascriptfiler till en större fil. Det betyder att applikationer som använder biblioteket måste ladda ned stora mängder kod vilket hämmar prestanda.

Biblioteket gör även Moment-objekt föränderliga, vilket betyder att metoder som exempelvis addition och subtraktion ändrar inte bara ändrar variabeln som tilldelas objektet utan även det ursprungliga objektet.

Droppen som fick utvecklingsgruppen att lägga ned utvecklingen av Moment kan även ha varit det faktum att Googles Lighthouse-verktyg, ett mätverktyg för prestandaoptimering som ingår i Chromes paket med utvecklingsverktyg, flaggar rött för Moment. Lighthouse letar efter uppsvällda bibliotek och föreslår lättare alternativ.

Läs också:
Google hårdsatsar på ny plattform för no-code-utveckling
Därför är en över 20 år gammal nätverksstack plötsligt ett hot mot industri