Storbritanniens National Cyber Security Centre, NCSC, som är en del av landets underrättelsetjänst, varnar nu för att kriminella i allt högre grad riktar ransomwareattacker mot unversitet och akademiska institutioner. Enligt NCSC såg de en kraftig ökning under augusti i antalet attacker.

Ransomware, eller utpressningstrojaner, gör en dator oanvändbar och kräver att ägaren betalar en lösensumma för att få tillgång till den igen. Det återkommande rådet bland säkerhetsexperter är att aldrig betala.

Den senaste omgången ransomwareattacker ska ha skett via Remote Desktop-protokoll och nätfiske samt mjuk- och hårdvara som inte uppdaterats ordentligt.  Anfallarna ska i vissa fall inte bara begärt betalning i form av bitcoin utan också hotat att läcka ut data på studenter om de inte fick betalt.

NCSC uppmanar nu samtliga akademiska institutioner att se till att deras system är ordentligt skyddade mot ransomwareattacker genom att se till att allt är uppdaterat, att antivirusprogram är installerade, att att multifaktorautentisering används och att systemet säkerhetkopieras.

All personal och samtliga studenter bör också vara väl informerade om risken med nätfiske.

Läs också: Google låter nu högriskanvändare skanna misstänkta filer på begäran