Under utvecklarkonferensen X.Org Developers Conference XDC avslöjade MIcrosofts partnerutvecklare Setve Pronovost att Microsoft nu gjort det möjligt att köra grafiska Linuxapplikationer på Windows 10 genom Windows Subsystem for Linux, WSL, rapporterar ZDNet.

Hittills har det endast gått att köra cli-baserade Linuxprogram på WSL, eller rättare sagt, det går att köra grafiska applikationer redan idag, men det är tämligen svårt. Det krävs att man installerar en tredjeparts X Window-server, till exempel VcXsrv Windows X Server, på Windows 10, och sedan justerar inställningarna i bägge operativsystemen för att de ska fungera ihop.

Körs parallellt

För att göra det hela enklare har Microsoft nu portat Waylands grafikserver till WSL. Wayland-servern kopplar de grafiska Linuxapplikationerna till Windows grafiska miljö över RDP. Detta betyder att man kan köra grafiska applikationer parallellt i båda operativsystemen.

Microsofts programchef för WSL, Craig Loewen, bekräftar i en serie tweets att skillnaden mot tidigare är att man nu inte behöver starta upp någon server utan att det sker i bakgrunden. Loewen tillägger dock att systemet inte testats fullt ut, till exempel med webbläsare, utan man fokuserar först på att så systemet att fungera med grafiska utvecklingsmiljöer, IDEs.

Microsoft har heller ingen spikad tidsplan för när GUI-stödet kommer ut i en stabil version, men Craig Loewen skriver att systemet kommer att bli tillgängligt för testare inom Insider-programmet inom ett par månader.

Läs också:
Linux på Windows – Här är Microsofts kommande funktioner för WSL2
Windows älskar Linux: Nu kommer en pakethanterare till Windows 10