I samband med årets upplaga av konferensen Black Hat Asia har säkerhetsexperten Sergey Puzankov från Positive Technologies redogjort för en lång rad potentiella säkerhetsproblem med 5g-nätet.

Ett av de största problemen är användningen av gamla protokoll, däribland Diameter, GTP och Signaling System 7 (SS7). Det sistnämnda gjorde debut redan 1975, vilket innebär att det har 45 år på nacken vid det här laget.

Genom att kombinera sårbarheter i de gamla protokollen kan hackare bland annat komma runt tvåfaktorsautentiseringen, men även teckna prenumerationer på mervärdestjänster och utföra så kallade mannen-i-mitten-attacker.

– Detta mischmasch av teknik, protokoll och standarder inom telekom har stora konsekvenser för säkerheten. Inkräktare attackerar mobilnät från alla möjliga vinklar, delvis genom att utnyttja flera protokoll i kombinerade attacker, säger Sergey Puzankov i en kommentar till Zdnet.

I sammanhanget bör det påpekas att även 3g- och 4g-näten är i farozonen, detta då de också använder sig av de gamla protokollen.

Läs även: Så laddar operatörerna för höstens 5g-auktion – ”Vi ska byta ut hela vårt nät”