Efter åtta förhandsversioner har utvecklingsteamet bakom Linux-kärnan, med kapten Linus Torvalds vid rodret, nu släppt den senaste stabila versionen av koden – Linux 5.9. Detta rapporterar The Register.

Genom sitt vanliga CSS-befriade gränssnitt meddelar Torvalds att han hade hoppats på färre ändringar den gångna veckan, men att det å andra sidan ”verkar verkligen inte finnas något läskigt här inne, bara fler commits och fler ändringar i rader av kod än jag hoppats på”.

Linux 5.9 kommer med stöd för AMD:s grafikkort Radeon RX 6000 och dito Intel Rocket Lake. De som hoppas på förbättrade prestanda kan glädjas åt att ”deadline scheduling class” nu känner av kapaciteten för varje processor och att man byggt stöd för FSGSBASE x86-instruktioner.

Förbättrad minneshantering

Utöver dessa nyheter och de brukliga nya drivrutinerna kommer version 5.9 med en uppdatering för ”extended attributes” för nätverksfilsystemet NFS och förbättrad minneshantering genom ”cgroup slab memory controller” som ska se till att kärnan kräver mindre arbetsminne och orsakar mindre minnesfragmentering.

Den nya kärnan kommer att leta sig ut i distributionerna de kommande veckorna, men det går naturligtvis bra att uppdatera systemen manuellt. Linus Torvalds har nu öppnat för utvecklingen av kommande 5.10 med en första förhandsversion om cirka en månad och en stabil version i slutet av året.

Läs också:
Därför kan Microsoft gå över helt till Linux på sikt
Kod från klassisk hemdator letar sig in i Linuxkärnan