Nya interna data från Google visar att produktiviteten har gått ner bland utvecklarna på företaget i samband med hemarbetet under coronaviruspandemin. Produktiviteten ska särskilt gått ner för de som är nyanställda, rapporterar The Information.

Bara 31 procent av de anställda har känt att de varit "väldigt produktiva" under det senaste kvartalet, vilket är 8 procent mindre än de rekordsiffror som Google såg under första kvartalet 2020.

Omkring 53 procent av utvecklarna ska ha känt sig nöjda med sin förmåga att hantera sin arbetsmängd. De som inte känt detta ska ha spenderat 30 procent mindre tid med att koda jämfört med tidigare perioder och lämnat in 45 procent färre ändringar till Googles kod.

Anställda som säger sig vara neutrala till att jobba hemma ska i sin tur lämnat in 20 procent färre ändringar till Googles kod. 

Få vill fortsätta med distansarbete

I en undersökning från juli ska 62 procent av de anställda sagt att de helst skulle vilja komma tillbaka till kontoret. Enbart 10 procent ville jobba hemma permanent även efter pandemin.

En av Googles interna chefer ska som svar på undersökningen rekommenderat utvecklingschefer att kolla läget oftare med nya anställda och se till så de får mentorer och att deras arbetsbörda justeras beroende på individuella förhållanden.

Google skickade hem sina över 200 000 anställda i mars och hittills har företagets vd Sundar Pichai officiellt noterat att vissa aspekter av hemarbetet fungerar bra medan andra är mer oklara, som förmågan att starta upp och jobba på nya projekt. I september sa Sundar Pichai att Google med största sannolikhet kommer införa en hybridmodell mellan kontorsarbete och hemarbete efter pandemin.

Läs också: Svenska bolag poppis när it-folket önskar arbetsgivare