Det är EU:s samarbete kring superdatorer EuroHPC som satsar över 160 miljoner euro, drygt 1,6 miljarder kronor, på att bygga superdatorn med namnet Lumi – Large unified modern infrastructure – i Finland, rapporterar Venture Beat.

Enligt EuroHPC kommer superdatorns prestanda att ligga över 375 petaflops – 375 miljoner miljarder beräkningar – per sekund. Och den kan teoretiskt toppa på över 550 petaflops vilket slår dagens rekord på 415,5 petaflops som innehas av en superdator på det japanska forskningsinstitutet Riken.

Står klar i mitten av 2021

Lumi är ett led i EU:s superdatorstrategi och när den står klar i mitten av nästa år så ska den delas genom ett nytt konsortium där Sverige ingår tillsammans med Belgien, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Island, Norge och Polen. Konsortiet är också med och finanisierar superdatorn tillsammans med EuroHPC.

När superdatorsatsningen presenterades sa chefen för Euro HPC, Anders Dam Jensen, att Lumi kommer att bli en av de mest konkurrenskraftiga och gröna i världen.

– Ett sådant ledande system kommer att stödja europeiska forskare, industri och offentlig sektor att få bättre förståelse och svar på komplexa utmaningar och förvandla dem till innovationsmöjligheter i sektorer som hälsa, väderprognoser eller stads- och landsbygdsplanering.

Värd för superdatorn blir det finska it-centret CSC i Kajaani och enligt HPE kommer datorn bland annat att innehålla HPE Cray EX-servrar, AMD Epyc-processorer samt AMD:s Instinctgrafikkort.

Läs också:
Sveriges snabbaste superdator – nya trumfkortet i AI-kampen
Världens starkaste superdator använder sig av arm-processorer