Det är en historia som klippt och skuren för en actionfilm inom bitcoinvärlden som just nu rullas upp. Det hela började med att en bitcoinplånbok, den fjärde största någonsin, med adressen 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx tömdes på hela sitt innehåll på enorma 69369 bitcoin, cirka 955 miljoner dollar eller nästan 8,5 miljarder kronor. Summan skickades till adressen bc1qa5wkgaew2dkv56kfvj49j0av5nml45x9ek9hz6.

Greps av FBI

Enligt företaget Elliptic, som analyserar och granskar kryptovalutatransaktioner, har den avsändande plånboken legat oanvänd sedan 2013, sånär som en mindre transaktion 2015, och den tros tillhöra den numer livstidsdömde operatören av den skuggiga marknadsplatsen Silk Road, Ross William Ulbricht, a.k.a. Dread Pirate Roberts. Silk Road stängdes ned när Ulbricht greps av FBI 2013 och marknadsplatsen tros sammanlagt ha tjänat in svindlande 614 000 bitcoin.

FBI lyckades beslagta 174 000 bitcoin när Ulbricht greps, och de resterande 440 000 bitcoin förbrukades förmodligen av Ulbricht för driftkostnaderna för Silk Road. Elliptics chefsforskare och medgrundare Tom Robinson skriver i en artikel på LinkedIn, som refereras av Coindesk, att den summa som nu flyttats kan spåras tillbaka till Silk Road. Summan flyttades från en adress som tillhörde Silk Road den 6 maj 2012 och låg stilla på en annan adress under ett år innan den överfördes till den nu aktuella avsändaradressen. På den tiden var transaktionen värd cirka 350 000 dollar.

Lyckats knäcka lösenordet

Men historien slutar inte där. Ulbricht sitter i amerikanskt fängelse på livstid och kan knappast ha varit den som utförde transaktionen. Tom Robinson menar istället att någon lyckats knäcka lösenordet till den aktuella bitcoinplånboken. En krypterad fil som påstås innehålla lösenordet till den aktuella plånboken har cirkulerat på olika hackerforum i över ett år, och det mest troliga, även om det låter osannolikt, är att någon faktiskt knäckt lösenordet till filen, och därmed fått fram den privata nyckeln till plånboken.

Vem som än äger adressen bc1qa5wkgaew2dkv56kfvj49j0av5nml45x9ek9hz6 är nu rik som ett troll. Det bör dock påpekas att man idag inte kan känna sig säker bakom en bitcoinadress. Det finns idag väl utvecklade forensiska metoder för att till exempel knyta en bitcoinadress till en ip-adress. Och eftersom bitcoins blockkedja är en öppen transaktionsdatabas kommer många att hålla koll på mottagaradressen. De bitcoin som ligger där är ”brännmärkta” och det blir svårt för ägaren att spendera eller växla dem.

Läs också:
PayPal öppnar upp Bitcoin för 346 miljoner användare
Riksbanker vill att fler länder tar fram digitala valutor