Sedan i juli har det stått klart att Microsoft kommer att släppa en produkt – CloudPC – i form av virtuella Windows 10-maskiner som körs i Microsofts Azure-moln och som användarna får tillgång till från sina lokala datorer eller mobiler. Dessa kan då använda en lokalt installerad Windows 10, Mac, IOS eller Android. Microsoft kommer förmodligen att sälja dessa virtuella desktops som ett paket tillsammans med Office 365 och till fast kostnad.

Microsoft har bara halvt om halvt bekräftat existensen av CloudPC (eller Cloud PC – det är oklart om namnet ska skrivas ihop eller inte) men ihärdiga rykten och läckor pekar på att produkten kommer, dock osäkert när, skriver ZDNet.

Tre olika konfigurationer

En läcka inom Microsoft, som går under pseudonymen WalkingCat, kan inte säga någon om prisbilden, men enligt de webbsidor som WalkingCat hittat kommer Microsoft att erbjuda tre olika konfigurationer: Medium, Heavy och Advanced.

Ett mediumabonnemang ger en maskin med två cpu:er, fyra gigabyte ram och 96 gigabyte virtuell ssd-lagring. Heavy ger samma sak men åtta gigabyte ram, och Advanced ger tre virtuella cpu:er, fortfarande åtta gigabyte ram, men mindre lagringsutrymme på 40 gigabyte.

Läs också:
Distansarbetet boostar Microsofts resultat – lyft för Teams och Azure
Ny attack rundar flerfaktorsskyddet i Office 365 – extremt svår att stoppa