Säkerhetsföretaget Check Point varnar i en ny rapport för att hackare från Egypten och Palestina attackerar servrar som används för voice-over-IP (VoIP), det vill säga ip-telefoni.

Det primära syftet med attackerna är att tvinga systemen att ringa upp vissa betalnummer automatiskt, vilket ger hackarna intäkter. Men säkerhetsforskarna varnar för att attackerna även kan användas för att tjuvlyssna på samtal och på sätt komma över känslig information. Dessutom är det möjligt att placera kod för utvinning av kryptovalutor på servrarna i smyg.

Hittills i år har det skett fler än 10 000 dokumenterade attacker mot 1 200 företag och organisationer i ett 60-tal länder, däribland Storbritannien, Nederländerna, Belgien, USA och Colombia. Även svenska företag har drabbats av attackerna, om än i mindre omfattning.

– Vår forskning avslöjar hur dessa hackare tjänar sina pengar. Deras metod gör att de snabbt kan tjäna stora summor pengar. Vi ser också allmänt i år att hackare allt mer använder sociala medier för att skala upp sin verksamhet och intäktsgenerering via VoIP-system. Hackarna skapar specifika sociala mediegrupper för att dela med sig av teknisk kunskap och för att marknadsföra sina resultat. På så sätt kunde också dessa hackare organisera sig och skapa en global cyberbedrägerikampanj. Jag tror detta fenomen kommer att fortsätta även nästa år. Jag uppmanar också verksamheter som använder VoIP-system att se till att de har implementerat de senaste uppdateringarna. Annars kan det stå dem dyrt, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point i ett pressmeddelande.

Läs även: Sajten ”Testa ditt Hacker-IQ” hackad – lösenordet fanns i en öppen fil