Forskningsföretag inom biomedicin som forskar kring ett vaccin mot Covid-19 utsätts för cyberattacker från statssponsrade hackergrupper i Ryssland och Nordkorea. Detta enligt Microsofts chef för kundsäkerhet Tom Burt.

I en bloggpost skriver Tom Burt att de observerat, och skyddat, sju företag i fem länder som aktivt arbetar med att ta fram ett vaccin mot Covid-19. Burt pekar inte ut enskilda företag, men skriver att det handlar om ”prominenta” företag, bland annat tillverkare av vaccin som befinner sig i olika stadier av kliniska försök, en organisation involverad i kliniska försök och ett företag som utvecklar tester.

Sju olika företag och organisationer

Utöver dessa företag och organisationer har även företag som som skrivit avtal om eller mottagit statlig finansiering för corona-relaterade verksamheter fått motta cyberattacker. Sammantaget rör det sig, enligt Microsoft, om sju företag och organisationer i USA, Kanada, Frankrike, Indien och Sydkorea, skriver Ars Technica.

Microsoft pekar specifikt ut tre hackergrupper som ligger bakom dessa attacker, namngivna med Microsofts öknamn. Den ryska gruppen ”Strontium” ägnar sig åt sprayning av lösenord och andra metoder för att komma åt användarkonton, medan de nordkoreanska grupperna ”Zink” och ”Cerium” använder nätfiske med e-postmeddelanden som liknar rekryteringserbjudanden och/eller meddelanden som utger sig för att komma från representanter för världshälsoorganisationen WHO.

Läs också:
Microsoftchef: undvik sms för multifaktorautentisering
Trickbot är tillbaka – ”Bara en temporär käftsmäll”