Kretstillverkaren AMD:s nya krets för AI och superdatorer, MI100, tar sikte på Nvidia på den stekheta marknaden för de mest kraftfulla datorerna. Kretsen med kodnamnet Arcturus kommer monterat på ett PCIe-kort och innehåller 120 beräkningsenheter med 7680 processorkärnor och beräkningskapaciteten toppar på 184,6 teraflops för FP16-matrisoperationer och 92,3 teraflops för bfloat16-matematik, rapporterar The Register.

MI100 är designat för att användas tillsammans med AMD:s Epyc-arkitektur och stöds av AMD:s öppen källkodsplattform ROCm 4.0 som accelererar ramverk för maskininlärning som PyTorch och Tensorflow. MI100 tar sikte på tunga applikationer som simuleringar av klimatmodeller, astrofysik och flödesdynamik. MI100 börjar säljas denna månad genom leverantörer som HPE, Dell, Supermicro och Gigabyte.

Samtidigt vilar Nvidia inte på lagrarna. Denna vecka meddelade Nvidia att man uppgraderar sin GPU Ampere A100 som presenterades i maj, och som även den riktar in sig på marknaden för applikationer med tunga beräkningar. Ampere A100 får nu 80 gigabyte minne istället för tidigare 40 gigabyte, och minnesbandbredden ökas med 25 procent till två terabyte per sekund. A100 levereras med Nvidias HGX-system eller som ett PCIe-kort.

Läs också:
Därför dumpar Apple Intel och satsar på egna processorer
Snillebolagets finansiär: Deepmind skulle förmodligen fallit utan Google