Många sajter använder fortfarande lösenord trots att det är uppenbart att 1900-tals tekniken har stora säkerhetsbrister. Om man använder lösenord är det i så fall viktigt att lösenordet inte är lätt att knäcka.

Googles webbläsare Chrome kommer därför med en funktion som kollar styrkan på de lösenord som sparas i webbläsaren. Funktionen kommer att kallas Safety check och kontrollerar om sparade lösenord förekommer i databaser med läckta konton och om lösenordet är för enkelt, skriver Bleeping Computer.

Aktiveras av användaren

Safety check aktiveras manuellt av användaren, det verkar än så länge inte vara en funktion som automatiskt varnar för ett svagt lösenord när användaren skapar och sparar ett nytt lösenord.

De som vill testa Safety check kan ladda ned den senaste kanarieversionen av Chrome, men tänk på att det är en utvecklingsversion som bör användas med försiktighet.

Öppna sedan inställningarna för flaggor genom att skriva Chrome://flags i adressfältet. Sök på ordet ”weak” och slå på flaggorna ”Safety check for weak passwords” och ”Passwords weakness check”. Starta om webbläsaren om så krävs.

Med det gjort går du till Settings > Safety Check > Check Now för att kolla dina lösenord. Chrome markerar sedan de svaga lösenorden och du kan ändra dem genom att klicka på ”Review”.

Läs också:
Fem zero-days på tre veckor – Google har fullt upp med sårbarheter i Chrome
Chrome sätter stopp för flik-nappning