De senaste åren har det blivit allt vanligare att hackare placerar gisslanprogram på företagens datorer och servrar, detta då de flesta som drabbats väljer att bryta mot rekommendationerna och betala lösensumman som begärs.

Nu varnar säkerhetsforskare för att det så kallade molnet kommer bli nästa stora måltavla för hackarna, där finns nämligen möjligheten att tjäna stora summor pengar på kort tid.

– Covid-19 har påskyndat övergången till molntjänster, så numera lagrar de flesta organisationer data i molnet, säger Andrew Rose från Proofpoint i en kommentar till Zdnet.

Om hackare attackerar en molntjänst som används av flera stora företag skulle de utan problem kunna begära tiotals miljoner dollar i lösensumma, vilket är betydligt mer än de begär i dagsläget.

För att minska risken för den här sortens attacker uppmanas företag och organisationer att skärpa sina säkerhetsrutiner. Det innebär bland annat en satsning på säkrare lösenord och flerfaktorsautentisering, dessutom bör uppdateringar installeras så snart som möjligt och säkerhetskopior tas med jämna mellanrum.