Sedan mer än två år tillbaka har nätverket Ryuk attackerat mängder av företag och organisationer, i synnerhet sjukhus och andra institutioner som har med hälsa att göra.

Nu har säkerhetsforskare på Advanced Intelligence (Advintel) och HYAS undersökt hur mycket pengar som hackarna bakom Ryuk har dragit in på sina gisslanprogram. Uträkningen hamnar på minst 150 miljoner dollar, det vill säga drygt 1,2 miljarder svenska kronor.

Enligt undersökningen har minst 61 bitcoin-plånböcker använts av Ryuk och pengarna som betalas in i lösensumma genomgår en penningtvätt innan de hamnar på konton hos kryptobörser som Huobi och Binance. I genomsnitt ligger varje lösensumma på 48 bitcoin, något som i dagsläget motsvarar 15,4 miljoner kronor.

Tidigare har nätverket Revil (Sodinokibi) meddelat att de tjänat mer än 100 miljoner dollar på ett år via sina gisslanprogram, så onekligen finns det stora summor pengar att tjäna på den kriminella verksamheten.

Mer information finns i rapporten Crime Laundering Primer: Inside Ryuk Crime (Crypto) Ledger & Risky Asian Crypto Traders.

Läs även: Cyberattackerna bytte karaktär under 2020 – här är årets västa hack