Forskaren Michal Kosinski på Stanford University i Kalifornien säger sig ha tagit fram ett nytt system för ansiktsigenkänning som klarar av att avgöra om personen i fråga är demokrat eller republikan, det vill säga liberal eller konservativ.

Systemet baseras på en miljon bilder från en ”populär dejtingsajt” där användarna har angett sin politiska profil. Med hjälp av artificiell intelligens har 2 000 olika ansiktsdrag identifierats och resultatet är en algoritm som sägs ha en genomsnittlig träffsäkerhet på 72 procent.

Enligt studien, som citeras av Gizmodo, är personer som identifierar sig själva som liberaler mer benägna att titta rakt in i kameran och ha ett ”uttryck av förvåning”, medan personer som identifierar sig som konservativa har ett ”uttryck av äckel”. Sannolikheten att du tillhör den sistnämnda gruppen ökar även om du är ”vit, man och gammal”.

Michal Kosinski har tidigare publicerat en liknande studie där ansiktsigenkänning har använts för att avgöra sexuell läggning. I sammanhanget bör det påpekas att båda studierna har mötts av hård kritik.

Läs även: Coronaanpassad AI känner igen ansikten även med munskydd